Mark Kramer

Mark Kramer, 2010, A MOMENT BETWEEN INSANITY AND ENLIGHTENMENT, aluminium, iron, plastic, nylon (detail interior) - kopie

Sinds 2001 werkt Mark Kramer aan een oeuvre over de schoonheid van leegte, lichtheid en verstilling. Met sculpturen en site-specific installaties geeft hij vorm aan momenten en fragmenten binnen deze thematiek.

“Al mijn werk ontstaat vanuit een innerlijke behoefte om “leegte” te definiëren. Leegte in de letterlijke betekenis van het woord. Het accentueren van lege ruimtes binnen een bestaande architectonische context. Maar vooral ook en misschien wel belangrijker, als een immateriële behoefte aan leegte waar de mens is teruggebracht tot zijn meeste kwetsbare status. Een contemplatieve leegte.”

Vanaf 2010 is hij begonnen met het maken van nebulae. Panelen waarbij puntstructuren zijn gecreëerd door boorgaatjes. Door de perforaties in het witte paneel ontstaat er een spel tussen licht en donker. De hoeveelheid gaten, de mate van doorboren en de diepte van het boorgaatje zijn bepalend voor het beeld. De afstand van de onderlinge gaatjes, afstand tussen lijnen en het ritme van een patroon. Het is een spel tussen gaten, stippen en lijnen. Sporen in het witte vlak. Met deze ‘nevel’ werken is het accent nog meer komen te liggen op de handeling van het boren, de waarde van het boorproces. Geconcentreerd als een monnik, oneindig veel kleine gaatjes boren om te komen tot een moment van ‘contemplatie’.

In Museum het Geert Groote Huis toont Mark: nebula 18 en nebula 19

http://www.markkramer.nl

Advertenties